Elk jaar verzamelen zich ver in het noorden van Noorwegen van eind oktober tot half januari indrukwekkende scholen orka’s in de provincie Troms og Finnmark. Vanwege de grote hoeveelheden haring zijn er soms wel 50 tot 60 orka’s en bultruggen tegelijk te zien!
Een liveaboard in Noorwegen brengt je oog-in-oog met deze indrukwekkende zeezoogdieren. Kijk hoe de walvissen eten en spelen en ga, indien mogelijk, met ze mee het water in. Zwemmen met deze machtige dieren is een unieke ervaring!
Inclusief:
- 6 overnachtingen aan boord
- Volpension
- Koffie, thee, frisdranken
- Snorkelen met orka’s
- Bijboot met gids
- Lezingen van een orka expert
- Hydrofoon (onderwater microfoon), weersafhankelijk
- Havengeld
- WiFi
- Beddengoed en handdoeken
- Jacuzzi
3-daagse Orka-expeditie: vanaf 3.195 euro per persoon*
6-daagse Orka-expeditie: vanaf 5.195 euro per persoon*
Reisbeschrijving:
Van eind oktober tot half januari worden orka expedities van 3 en 6 dagen aangeboden in het hoge Noordpoolgebied van Noorwegen. Alle orka reizen zijn een liveaboard, wat betekent dat je de hele reis op de boot blijft.
Het hoofddoel van de tours is te snorkelen of freediven met orka’s en bultruggen. De kans om orka’s te zien en ermee te zwemmen is het hele seizoen groot. Helaas is het niet met zekerheid te voorspellen welke periode het beste is; dit is afhankelijk van de weersomstandigheden, de haringscholen en het gedrag van de orka’s. Als de omstandigheden goed zijn, gaan de deelnemers meerdere keren per dag met de dieren het water in.
Voor deelname aan de orka expedities is geen duikbrevet nodig. Zwemmen met de walvissen is alleen toegestaan als onderdeel van normale excursies; duiken is niet mogelijk. De dieren zijn bang voor de bubbels en zijn meteen verdwenen. Orka’s zijn vriendelijk, maar mogen onder geen enkele omstandigheid worden aangeraakt of gevoerd.
‘s Avonds hebben ervaren duikers de mogelijkheid om met duikuitrusting het water in te gaan (mits de weersomstandigheden zich daarvoor lenen). Om dit te doen moet je minimaal 30 droogpak-duiken in je logboek kunnen aantonen.
Een doorsnee dag aan boord:
- Opstaan om 7:30
- Ontbijt van 08:00-08:30
- De boot verlaat de haven rond 09:00
- Ga de fjord in om orka’s te zoeken
- Als er orka’s worden gesignaleerd, overstappen op de kleinere bijboot (rubberen boot, droogpak)
- Een tocht van ongeveer twee tot drie uur op de bijboot
- Warme soep, koffiepauze en lunch op het hoofdschip
- Als de duisternis valt, vaart de boot naar de volgende baai of haven
- Diner aan boord om 18:00 uur
Er zijn drie liveaboards: de MS Sula, MS Bergsund en MS Sjöveien. De MS Sula en MS Bergsund hebben dezelfde grootte, standaard, prijs en er passen hetzelfde aantal gasten op. Op deze twee boten bevinden zich gedeelde hutten met stapelbedden en de hutten hebben geen eigen badkamer. De MS Sjöveien biedt een iets hogere standaard en heeft ook een hogere prijs. Op dit schip hebben alle hutten een eigen badkamer en sommige hutten hebben tweepersoonsbedden. Alle drie de safarischepen voeren hetzelfde programma uit. Ook in het veld werken ze samen en ‘s avonds komen de gasten samen voor de lezingen.
Het orkagebied bevindt zich buiten Skjervöy, Kveanangsfjord en Reisafjord in de regio Troms in het noorden van Noorwegen. Het seizoen is winter in het hoge noordpoolgebied. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van droogpakken. Pakken in alle gangbare maten zijn te huur.
Er is ook een grote kans om het noorderlicht te zien. Vogels zoals zeearenden en een prachtig landschap zijn er als bonus bij. In Tromsø kun je voor en na de expeditie veel activiteiten ondernemen, zoals hondensleeën, rendiersledetochten, Sami cultuur-tours, etc.
De weersomstandigheden in het hoge noorden veranderen snel. Voor een stressvrije aankomst en vertrek raden wij het aan om voor en na de reis in een hotel in Tromsø te overnachten.
* genoemde prijs is een vanaf prijs gebaseerd op het laagseizoen o.b.v. een 2-persoons boeking en excl. de vlucht